Éves mutatót kapnak az életbiztosítások
2009. október 04. vasárnap 07:37


A befektetési alapú életbiztosítások összehasonlíthatóak lesznek, mivel a biztosító társaságoknak 2010. januárjától kötelező a teljes évi költségmutató alkalmazása. Ez pedig az ügyfél számára pontosan láthatóvá teszi, hogy mennyibe kerül az adott biztosítási termék.


Jelentős különbség mutatkozik a bankok és a biztosítók között, mivel a bankok kénytelenek a rájuk vonatkozó jogszabályok önszabályozását alkalmazni, a biztosítók viszont saját elhatározásból fogtak össze az önszabályozás kidolgozására. Céljuk nem más, mint összehasonlítható tenni a különböző életbiztosítási termékeket, a költségek alapján. A unit linked - vagyis a befektetési egység alapú - biztosításokra a MABISZ kidolgozta a teljes évi költségmutatót. Jelenleg a Magyar Biztosítók Szövetsége a PSZÁF-al egyeztet e kérdéskörben, melynek bevezetése vagy még 2009-ben, vagy legkésőbb 2010. januárjában lesz aktuális.

A MABISZ életbiztosítási szakértőjének, Paál Zoltánnak elmondása szerint a teljes költségmutató azt mutatja meg, hogy ha az ügyfél az eredetileg megkötött időtartam végéig nem bontja fel a biztosítását, és folyamatosan fizeti a díjat, akkor az a hozam, amit egyébként elér, mennyivel csökken azért, mert a biztosításnak költségei vannak. A teljes költségmutató százalékos, csak úgy, mint a hitelek esetében a teljes hiteldíj mutató. Természetesen csak azonos időtartamra megkötött biztosításokat lehet majd összehasonlíthatóvá tenni, vagyis lényeges a futamidő. A unit linked biztosítások számításakor az összes költség figyelembe vételén felül - mivel ez esetben egy kötelező kockázati biztosítást is fizet az ügyfél a befektetésen kívül -, annak ára is megjelenik majd. (Az első modellszámítások szerint egy 20 éves futamidőre megkötött unit linked biztosítás teljes éves költségmutatója 1,5-4% közé tehető.)

A teljes éves költségmutató bevezetésével valószínűleg valamennyi biztosító társaság élni fog, ugyanis az önszabályozás módszere, vagyis a piaci megállapodás hatékonyabban működtethető , mint egy felügyeleti ellenőrzéssel meghozott jogszabály.

 

Lakásvásárlás előtt áll? Kölcsönre van szüksége? Rendelkezik megfelelő önerővel és megfelelő jövedelemigazolással? Töltsön ki egy kölcsön ajánlatkérő űrlapot és ajánlattal keressük meg Önt! Ingyenes kalkulátor és ajánlatkérés egy helyen! Amennyiben szüksége van kiegészítő lakás vagy hitelfedezeti biztosítás megoldásra, kérjük ezt is jelezze.